Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Látky s nutriční hodnotou

Látky s nutriční hodnotou

Z výživového hlediska chlorogenové a kávové kyseliny reprezentují 7 až 10 % sušiny zelené kávy, z čehož na kofein připadá asi 1-2 %. Bohužel část z nich je během pražení zničena a pouze obsah kyseliny nikotinové (niacin-vitamin B3) se tímto procesem zvyšuje. Obsah niacinu v pražené kávě tak bývá asi 25x vyšší než v kávě zelené (nepražené).

Minerální látky reprezentují v kávě okolo 4 % sušiny, přičemž z výživového hlediska je velmi důležitý zejména obsah draslíku a hořčíku.

Sacharidy tvoří téměř 50 % sušiny zelených kávových bobů. Během procesu pražení však dochází k rozkladu těchto látek a během dalších reakcí vznikají hnědé polymerní a aromatické látky (20-35 % sušiny).

Obsah tuku v zelených kávových bobech se pohybuje mezi 8-18 %. Při pražení se uvolňují těkavé látky lipidické povahy (cafestol a kahweol).

Mezi dusíkaté látky v kávě patří bílkoviny, aminokyseliny a alkaloidy.