Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Institut kávy

Institut kávy

Káva patří mezi jedny z nejoblíbenějších nápojů, a to ve všech koutech světa. Existuje mnoho argumentů a aspektů, které mohou potvrdit či vyvrátit její pozitivní či negativní působení na lidský organismus, avšak jednoznačné tvrzení dosud neexistuje. Proto i nadále účinky tohoto výjimečného nápoje zkoumají specializované týmy odborníků.

Institut kávy vznikl jako nezávislá aktivita, jejímž smyslem je osvětově působit jak u laické, tak i odborné, zejména lékařské, veřejnosti, a to v oblasti konzumace kávy, její výroby, způsobu užívání a účincích na lidský organismus. Mezi partnery Institutu kávy patří značka NESCAFÉ a Mezinárodní kávová organizace (ICO-International Coffee Organization).

Zakladateli a garanty institutu jsou přední tuzemský gastroenterolog a nutricionista doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (Fakultní Thomayerova nemocnice), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik, gastroenterolog  (Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě).

Hlavní cíle Institutu kávy jsou

  • vyvrátit v povědomí české a slovenské veřejnosti předsudky a mýty spojené s konzumací kávy
  • informovat o nejnovějších vědeckých poznatcích z oblasti kávy, především jejího účinku na lidský organismus a jeho psychiku
  • poskytovat nezávislé aktuální informace z oblasti konzumace kávy zejména z těch oborů, které s ní bezprostředně souvisejí (medicína, výživa, psychologie)
  • iniciovat diskuse, odborné studie, průzkumy zjišťující např. trendy spotřebitelského chování, vliv konzumace kávy na funkce lidského organismus apod. 


Institut kávy spolupracuje s předními tuzemskými odborníky z nejrůznějších oborů, které s konzumací kávy a jejím vlivem na lidský organismus souvisejí. Jde především o lékaře specializované v interních oborech medicíny, nutriční specialisty, odborníky z potravinářských, technologických, výzkumných a zdravotních institucí atd.