Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Rozpustná káva se vyrábí z kávových zrn

Rozpustná káva se vyrábí z kávových zrn

Výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou kávová zrna. Tedy až do fáze mletí je její výrobní postup naprosto shodný jako u jiných druhů kávy. Avšak na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy se spotřebuje mnohem větší množství než na výrobu kilogramu mleté kávy.

A jaký je postup? Čerstvě pražená kávová zrna se bez chemických příměsí semelou na hrubé částečky, které se louhují v horké vodě pod vysokým tlakem. Vznikne tak hustý koncentrát - ten se suší dvěma odlišnými metodami - sprejováním nebo vymražováním.

Při sprejování, což je i častější způsob výroby rozpustné kávy, probíhá ve velké nádobě, tzv. věži. Do její horní části je přiváděn kávový koncentrát, který je rozprašován směrem dolů v drobných kapičkách. Naopak ze spodní části věže je směrem vzhůru proti těmto kapkám kávy vháněn horký vzduch. Tím dochází k odpařování vody (usušení kávy). Pára je odváděna ven z rozprašovací věže. Ve spodní části věže se pak hromadí instantní káva.

Při užití druhé metody - vymražování - se kávový extrakt nalije do velkých plochých nádob o rozměru 3 x 5 m. V nich se nechá zmrazit při teplotě -40 °C a poté se rozdrtí na jemné destičky, které se pak vhazují do vakuové komory, kde dochází při teplotách od -40 °C do 0 k sublimaci - tedy odpařování vody. Díky tomuto procesu se vlastnosti kávy uchovají ve vysoké kvalitě a káva získává vynikajících chuťové a aromatické vlastnosti.

Pozn.: Do některých druhů instantní kávy se přidává podíl obilniny, prášku z mletých fíků, cikorky a podobných surovin. Tento druh kávy musí mít na obalu označení, že jde o směs kávového a kávovinového extraktu.