Aktuality
Neděle, 02. listopad 2014:
Kávové nápoje pro zahřátí
Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.
..vícePondělí, 27. říjen 2014:
Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci
Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".
..víceNapsali o nás
Čtvrtek, 20. listopad 2014:
zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.
Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.
..víceSklizeň černého zlata
Různé techniky sklizně
Plody kávovníku se sklízejí několika způsoby. Káva se sklízí setřásáním na plachty, pomocí sklízecích strojů, ale především ručním česáním. To může probíhat dvojím způsobem: buď se celá úroda ručně trhá na plantáži najednou, nebo se sklízí selektivně, tzn., že se sbírají pouze zralé, tmavě červené plody. Vzhledem ke skutečnosti, že kávové bobule na každém keři nedozrávají ve stejnou dobu, je nutné trhání opakovat několikrát s odstupem až 10 dnů. V tom případě jde o metodu finančně náročnější, proto se používá pouze u arabiky. Robusta se zpravidla sklízí tzv. pásovým sběrem, což znamená, že všechny plody jsou očesány z větví bez ohledu na stupeň zralosti.
Posklizňové úpravy a transport
Nasbírané plody se dále velmi pečlivě čistí a třídí. Stačí totiž jedno plesnivé nebo nezralé zrno a celá úroda může být zničena.
Kávová zrna tvoří asi 20 % ze sklizených peckovic, tzn., že naplnění standardního pytle, ve kterém se káva transportuje a který pojme 60 kg kávy, trvá jednomu dělníkovi průměrně 4-6 dní.