Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Antioxidanty v boji proti oxidačnímu stresu

Antioxidanty v boji proti oxidačnímu stresu

11.8. 2010 | Je všeobecně známou skutečností, že lidské tělo je životně závislé na kyslíku a život bez něj není možný. Co již ale není tolik známo je ten fakt, že při mnoha chemických reakcích, které v našem těle probíhají, vznikají z kyslíku také toxické kyslíkaté sloučeniny – tzv. volné radikály.

Některé volné radikály organismus přirozeně spotřebuje při metabolismu, ty zbylé ale putují lidským tělem a reagují s jinými molekulami. Tím, že se slučují také s molekulami zdravých tělních buněk, způsobují jejich předčasné stárnutí, poškozování zdravých tkání, potažmo vznik degenerativních a zánětlivých onemocnění. Navíc těmito reakcemi vznikají další volné radikály a celý proces tak probíhá stále dokola. Tento jev se nazývá oxidační stres. Lidské tělo ovšem zná cestu, jak si poradit s nebezpečím, kterým by pro člověka mohlo být příliš velké množství volných radikálů. V boji proti nim proto využívá speciální látky zvané antioxidanty. Ty se na volné radikály navazují a zamezují tak jejich škodlivým účinkům. Nemohou sice zabránit přirozenému stárnutí, ale omezením účinku volných radikálů odvracejí hrozbu vzniku různých onemocnění. Největšími zdroji antioxidantů jsou káva, zelený čaj, kakao, ovoce a zelenina. Právě v kávě se nalézá jedna z největších skupin antioxidantů, které se nazývají polyfenoly. Ty se významně podílejí právě na neutralizaci volných radikálů. Z nedávné studie společnosti Factum Invenio ale vyplývá, že většina lidí neví, že polyfenoly jsou antioxidanty a mají pozitivní účinky. Naopak celých 17 % dotázaných se vyjádřilo v tom smyslu, že polyfenoly jsou zdraví škodlivé látky. Ale jak již víme, pravý opak je však pravdou.