Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Lahodné jarní probuzení

Lahodné jarní probuzení

4.4. 2012 | „Konečně jaro!" - přesně to se dá v posledních dnech vyčíst téměř každému člověku z tváře. Po dlouhé době si můžeme dosyta užívat sluníčka a probouzející se přírody. Všichni přeci potřebujeme nabrat novou energii. K tomu nám kromě slunce, prvních jarních květů a procházek v přírodě mohou pomoci lahodné kávové recepty! Doplňte energii jarním menu, kterým potěšíte mlsné jazýčky nejen vaší rodiny, ale třeba i přátele během společných jarních výletů.

Jarní oběd by měl být svěží, chutný a lehký. Zkuste si připravit jarní filet na víně a česneku medvědím. Takto lahodně upravená ryba zpestří váš rodinný jídelníček a dodá vám sílu. K tomu si česnek medvědí můžete sami natrhat během procházky v lese. A potěší vás i krátká příprava tohoto jídla, která zabere 30 minut.
Po lehkém obědu si udělejte čas na kávu a sladký dezert. Prosluněná terasa, piknik v parku, nebo všude tam, kde se cítíte dobře - to jsou ideální místa pro konzumaci kávového dortu. Mimochodem - byl vynikající i ke snídani! A pro ty z vás, kteří milují studené dezerty, jsme připravili chladivé mátové cappuccino - osvěžující kávový drink s jarní voňavou mátou.
Věříme, že vám bude naše jarní menu chutnat!

Jarní filet na víně a česneku medvědím
oříšek másla, 400 g rybího filetu (např. čerstvý Pangasius), 200 ml bílého vína, 200 ml smetany, rozpustná káva, 5 listů česneku medvědího, sůl, pepř

Omytou rybu naporcujeme, osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozpustíme máslo a rybu osmažíme. Při každém otočení ji posypeme rozpustnou kávou. Před posledním otočením přilijeme víno. Hotové maso vyndáme na předehřáté talíře. Vypečenou šťávu s vínem ponecháme v pánvičce, zahustíme smetanou a přidáme nasekané listy česneku medvědího. Směs pak krátce povaříme. Na závěr jí přelijeme připravené filety. Jako přílohu doporučujeme rýži Basmati s čerstvými cherry rajčátky a plátkem limety.

Kávový dort
Těsto: 3 vejce, 170 g hladké mouky, 170 g másla, 170 g jemného krystalového cukru, 1 pytlík kypřicího prášku, silná černá káva
Kávový přeliv: cukr pudr, silná černá káva, vanilkový sirup

Předehřejeme troubu na 170 °C. Dortovou formu po stranách vymažeme a na dno dáme pečící papír. Uvaříme malou, ale silnou kávu (cca půl hrníčku na espresso) - ke 2 lžícím instantní kávy přidáme jen tolik vody, aby se všechna káva rozpustila. Pomocí ručního šlehače v míse smícháme vejce, kávu a rozpuštěné máslo. Směs šleháme několik minut tak, aby nakonec vznikla jemná, nadýchaná hmota. Následně jemně vmícháme cukr, mouku a kypřicí prášek. Hotovou směs pečeme v připravené dortové formě 30 minut. Po vychladnutí dort zdobíme dle vlastní fantazie. Nám dort nejvíce chutnal s kávovým přelivem, který jsme si připravili ze silné kávy (obdoba té, co jsme dali do dortu), trochy vanilkového sirupu a moučkového cukru. Přeliv je připraven k potření dortu tehdy, pokud je směs hodně vazká.

Tip: víte, jak poznat, že je těsto upečené? Po 30 minutách jej vyndejte z trouby a píchněte špejlí doprostřed pečeného těsta. Pokud na něm neulpí vlhká hmota, je těsto upečené. Pokud se na špejli těsto nalepí, pečte dort ještě chvíli. Ne však déle než 35 minut.

Chladivé mátové cappuccino
Pro 2 osoby: 3/4 hrnku studené kávy, ¾ hrnku čokoládové zmrzliny, ¼ hrnku čokoládového sirupu (např. Granko), 1 hrnek domácí šlehačky, čerstvá máta, nahrubo nasekaný led (na osobu 4 kostky).

Do mixéru nalijeme kávu, zmrzlinu, sirup a trochu máty. Rozmixujeme tak, aby vznikla jemná směs. Tou přelijeme drcený led, dozdobíme šlehačkou a posypeme najemno nasekanou mátou.