Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více

Studie Factum Invenio: Jak vnímají Češi antioxidanty?

Studie Factum Invenio Jak vnímají Češi antioxidanty

19.7. 2010 | Z výsledků studie zaměřené na povědomí české veřejnosti o antioxidantech a jejich působení na lidský organizmus, kterou zpracovala společnost Factum Invenio, vyplývá, že Češi vesměs vnímají antioxidanty jako pozitivní a zdraví prospěšné látky. Většina z nich ale paradoxně neví, co si pod tímto pojmem konkrétně představit.  

Na otázku „Co si představíte pod pojmem antioxidanty?" odpověděla polovina dotázaných v pozitivním duchu a více než třetina uvedla, že neví. Považují je za látky, které čistí organizmus, posilují imunitu nebo jsou jinak prospěšné zdraví. Jen 4% lidí je ale označilo za látky bojující proti volným radikálům. Celých 36% respondentů navíc odpovědělo, že neví, co to antioxidanty jsou.

61% dotázaných označilo jako zdroj antioxidantů ovoce a ovocné šťávy. Na druhém místě lidé uvádějí čaj, na třetím pak červené víno. Čokoláda se jako zdroj antioxidantů umístila na čtvrtém, káva dokonce až na sedmém místě. A to navzdory tomu, že podle mnoha studií je káva z různých druhů potravin největším zdrojem antioxidantů. Obsahuje dokonce více antioxidantů než zelený čaj a může lidskému tělu dodávat odhadem až 70% všech antioxidantů, které konzumujeme!

Co se týká znalostí o antioxidantech, jsou na tom obecně lépe ženy než muži. Mají větší přehled o jejich funkci, vlivu i zdrojích. Dále pak mají větší povědomí o antioxidantech lidé ve věku 30 - 59 let, lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy.