Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více
Tipy a články

Institut kávy zahajuje svoji činnost

21.4. 2010 | Ve středu 21. dubna 2010 se novinářské veřejnosti představí nově vzniklý Institut kávy. Jeho zakladateli a garanty jsou přední český specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě). Smyslem této nezávislé iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus.

Spotřeba kávy v posledních letech celosvětově neustále roste nejen v takzvaných vyspělých zemích, ale i v rozvojovém světě. Díky tomu se stává konzumace kávy, její složení a účinky v kávě přítomných látek na lidský organismus předmětem stále četnějších výzkumných projektů. „Poslední výsledky expertiz stále častěji potvrzují prospěšný vliv kávy nejen na fyzickou, ale i psychickou stránku člověka. Samozřejmě za předpokladu, že je konzumována v přiměřeném množství 4-6 šálků denně, což odpovídá množství do 300 mg kofeinu," říká k nejčastěji rozebírané otázce týkající se doporučené „prospěšné" denní konzumace kávy docent Kohout. Předmětem mnoha výzkumů týkajících se kávy je přitom právě zmiňovaný kofein, káva ale obsahuje množství dalších látek, které na organismus pozitivně působí. Mezi takové látky patří mimo jiné antioxidanty chránící buňky lidského těla proti volným radikálům. Díky této vlastnosti dokáží antioxidanty například zabránit předčasnému stárnutí buněk a posilují odolnost nervového a imunitního systému. „Je prokázáno, že káva má významně větší celkové antioxidační účinky než kakao a zelený čaj, přičemž až 70 % antioxidantů, které denně přijmeme, pochází právě z kávy," říká garant Institutu docent Kohout. 

Spolupráce s odborníky
I proto bude Institut kávy kromě hlavních garantů projektu spolupracovat s dalšími předními tuzemskými odborníky z nejrůznějších oborů. Do projektu se zapojí především lékaři specializovaní v různých oborech interní medicíny, nutriční specialisté, odborníci z potravinářských, technologických, výzkumných a zdravotních institucí. Novináři i laická veřejnost tak budou mít možnost získat nezávislé informace o nejnovějších vědeckých poznatcích a dozvědět se více o vlivu kávy na lidský organismus a jeho psychiku.

KONTAKTY
kontakt pro média: Lída Šimáčková, e-mail: lida.simackova@aristonpr.cz, tel.: 606 320 377