Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více
Tipy a články

Ledová káva – ideální osvěžení pro letní dny

30. 6. 2011 | Letní dny, kdy teplota šplhá k tropickým třicítkám, jsou pro mnohé časem odpočinku a sladkého nicnedělání. V tomto období si zvláště dopřáváme něco dobrého a hlavně osvěžujícího. Na své si přijdou i naše chuťové buňky, pokud jim dopřejeme kávovou laskominu - populární frappé. Ani „kávoví fajnšmekři" se nemusí bát, že by přišli o svůj kávový stimulant - účinky kofeinu jsou stejné, ať konzumujeme kávu v teplé či studené podobě. 

Všechny druhy káv připravovaných zastudena jsou obzvláště v letních dnech příjemným zpestřením nejen dovolenkových dní. Vzhledem k tomu, že konzumace 4-6 šálků kávy, tedy cca 300mg kofeinu denně, je podle doc. MUDr. Pavla Kohouta (odborný garant Institutu kávy) pro lidský organizmus přiměřená - jsou tyto druhy chladných nápojů neškodným doplněním Vašich obvyklých denních kávových rituálů.

Ledová, kofeinová

O tom, že i káva může osvěžit a ochladit, vás v létě přesvědčí frappé, které se tolik osvědčilo v horkém Řecku. Nemusíte přitom jezdit ani na Peloponéský poloostrov, abyste vychutnali pravé frappé, tak jak ho umí Řekové. Ti se jeho receptem pyšní od roku 1957 a pobláznili s ním v posledních letech doslova celou Evropu. Tento chlazený, lahodný nápoj se tradičně připravuje z rozpustné kávy smíchané s vodou či mlékem. Dále se přidává už jen led či ledová tříšť a pak dle možností a fantazie další ingredience, jako jsou např. nejrůznější sladké polevy, šlehačka či kokosové mléko atd. Nebojte se experimentovat! Káva si to zaslouží!

Přípravu zvládne i naprostý amatér

Voňavá pěna, ledový nádech kávy a jednoduchá příprava i pro laika. To je frappé. Ideální je sice mít doma shaker, frappovač nebo mixér, ale vystačíte si i se zavařovací sklenicí nebo PET lahví se širším hrdlem. Nejprve do vysoké sklenice nalijeme trošku vody (40-100 ml), jednu lžíci cukru, 2 lžíce rozpustné kávy, několik ledových kostek a pak už jenom zamícháme frappovačem (mixérem, šejkrem, nebo v jakékoliv uzavřené nádobě). Vznikne tak hustá pěna, kterou dolijete mlékem či vodou, záleží na tom, co preferujete. Někdo přidává sladkou smetanu, nebo jiná sladká dochucovadla. 

Ideální tip pro letošní léto

Zkuste například kávu s příchutí exotiky, tzv. Bounty frappé. Potřebovat budete 50 ml vychlazeného mléka, 50 ml kokosového mléka, 2 lžičky rozpustné kávy, 30g cukru, 30 ml čokoládového toppingu (například Granko sirup) a 4 kostky ledu nebo již drceného ledu. Nejdříve vychlazené mléko promíchejte s kokosovým mlékem a nalijte do shakeru. Přidejte granule kávy, čokoládovou omáčku, cukr, led a v shakeru dobře promíchejte, nalijte do sklenice a ihned podávejte.