Aktuality

Neděle, 02. listopad 2014:

Kávové nápoje pro zahřátí

Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.

..více

Pondělí, 27. říjen 2014:

Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".

..více

Napsali o nás

Čtvrtek, 20. listopad 2014:

zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.

Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.

..více
Tipy a články

Káva platí nejen na „Alzheimera“ a cukrovku

28.11. 2010 | I když to zní jako hudba budoucnosti, dokáže pravidelná denní konzumace již několika šálků kávy potlačit či oddálit vznik některých tzv. civilizačních chorob. Ukazuje se tak, že v kávě obsažený kofein je možné použít v boji proti celé řadě onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, astma či nemoci srdce a cév. Chvíle, kdy odpočíváme u šálku kávy, tak mohou mít nečekaný vliv na naše zdraví.

Tzv. civilizační nemoci jsou v negativním slova smyslu fenoménem naší doby. Lékaři se ale vesměs shodují na tom, že jim lze předcházet. Pomineme-li osvědčené léky, přichází vědci se zjištěním, že preventivně působí také kofein, který nejčastěji přijímáme v kávě.

Účinky konzumace tohoto oblíbeného nápoje na zdraví člověka byly již mnohokrát podrobeny vědecké analýze. „Pozitivní vliv na lidský organizmus je u konzumace rozumného množství kávy dokázán mnoha výzkumy, přičemž doporučované množství je přibližně 300 mg denně. To odpovídá čtyřem až šesti šálkům," vysvětluje odborný garant Institutu kávy, doc. MUDr. Pavel Kohout a dodává, že káva je v poslední době doporučována také jako prostředek prevence. „Kofein má preventivní účinky například ve vztahu k astmatu či srdečním onemocněním. Zkoumají se také jeho možnosti využití v boji s Alzheimerovou chorobou či s diabetes mellitus II.typu," upřesňuje.

Moderní doba nám totiž přináší mnoho pozitiv, jako je dokonalejší technika a zajímavé pracovní příležitosti, ale také s sebou nese nový životní styl, zpravidla rychlejšího tempa a většího pracovního nasazení. Důsledkem je tak podle docenta Kohouta na jedné straně nevyvážená strava s velkým množstvím kalorických jídel, která nejsou na straně druhé vyvážena potřebnou fyzickou aktivitou. Pro současnou civilizaci je rovněž velmi typický permanentní stres, který je často kompenzován alkoholem a cigaretami. Tento styl života se zákonitě projevuje na zdraví, a to zejména v podobě civilizačních chorob, ke kterým se řadí např. diabetes mellitus II. typu, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, astma, onemocnění srdce a cév či vysoký krevní tlak.

Kávou proti astmatu

V boji proti astmatu je kofein oceňován již více než 100 let. Příkladem může být Skotsko, kde se kofein používá na léčbu astmatu minimálně od roku 1859. Moderní výzkum potvrdil, že kofein může hrát roli při zvládání astmatu, jelikož jeho chemický vzorec se podobá teofylinu - léku na astma, a pomáhá tedy otevírat dýchací cesty.

Příznivé účinky pro naši paměť     

Většina lidí má kávu spojenou zejména se zvýšením bdělosti a snížením únavy v době, kdy potřebují být aktivní. Má se za to, že káva má v tomto smyslu pouze krátkodobé účinky. Lékařská univerzita v Lisabonu ale provedla výzkumy, které ukázaly, že senioři, kteří vypili alespoň tři šálky kávy denně, měli lepší paměť než ti, kteří pili výrazně nižší množství. Z toho vyplývá, že káva má pro stav naší paměti také dlouhodobé účinky. To by mohlo být velkou nadějí pro boj s Alzheimerovou nemocí. Byla proto zahájena celá řada klinických studií, jejichž výsledky možná přinesou dobré zprávy nejen pro ty, kteří touto zákeřnou nemocí již trpí.

Snižuje konzumace kávy riziko vzniku cukrovky?

Diabetes mellitus, česky nazývaný cukrovka, má dva základní typy - diabetes I. typu a diabetes II. typu. Zatímco diabetes mellitus I.typu je autoimunitní onemocnění, jehož prevence není v současné době známá, je diabetes mellitus II. typu typickou civilizační chorobou. Probíhající výzkumy vztahu mezi pitím kávy a vznikem diabetu ale již dnes prokazují hmatatelné výsledky. Dokazuje to například americká studie, která hodnotila riziko vzniku diabetu II. typu v souvislosti s konzumací kávy a slazených nápojů. Muži i ženy pijící více než 4 šálky kávy denně měli riziko vzniku diabetu II. typu o 67 % nižší než jejich vrstevníci, kteří kávu nepili. I zde by tedy konzumace kávy mohla působit jako prevence.

Je zřejmé, že pití kávy není v naší společnosti pouze zaběhnutým zvykem bez většího významu, ale že může posloužit i jako ochrana před nástrahami, které tato doba představuje.